Mitä eroa eri SDI-videoliitäntästandardeissa ja kaapeleissa on?

SDI-liitäntätä ja kaapelointi on vakiinnuttanut paikkansa videotuotannossa varmatoimisena liitäntänä jo vuosien ajan. 4K:n ja HD:n myötä liitännästä on monta varianttia eri kuvanopeuksille ja kuvakooille. Tässä lyhyt oppimäärä mitä eri SDI standardit tarkoittavat karkeasti PAL-maissa:

HD-SDI – Tukee max. 1920×1080 50i/25P ja 1280×720 50P
3G SDI – Tukee max. 1920×1080 50P
6G SDI – Tukee UltraHD:ta max. 4096×2160 25P
12G SDI – Tukee UltraHD:ta max. 4096×2160 50P

SMPTE järjestö määrittää SDI-liitännän standardit ja signaaleissa on variaatioita. SDI- signaal on yleens 8- tai 10-bittinen ja väriavaruus voi myös vaihdella, mutta tyypillisesti se on 4:2:2. Embedded ääni eli samaan kaapeliin yhdistetty äänisignaali on 16bit/48kHz ja kanavamäärä voi olla 2,4,8 tai 16 tai sitten ääntä ei ole lainkaan. Dual link SDI-liitäntä tarvitsee 2kpl SDI kaapelia ja uusi Quad link 4 kaapelia. Kaiken kaikkiaan SDI-signaalien tarkempi analyysi vaatiin paljon kattavamman artikkelin.

Mitä sitten SDI-kaapeloinnissa tulee ottaa huomioon? Mitä suurempi kuvanopeus ja ja kuvakoko, sitä enemmän kaapeli välittää kuvainformaatiota. Esim 6G SDI-liitännälle tulee olla parempilaatuinen, paremmin häiriösuojattu SDI-kaapeli. Enimmäispituus vaihtelee SDI-signaalin ja kaapelin laadun mukaan. Jos tarvitset pitkiä kaapelivetoja, tulevat myös SDI-kuitumuuntimet kysymykseen. Kuitu on pitkinä vetoina myös halvempaa ja helpommin käsiteltävää.

Meiltä Avecomista saat laitteisiisi soveltuvat SDI-kaapelit, muuntimet ja kaapelikelat tarvitsemillasi pituuksilla. Kysy lisää myynnistämme!

Avecom SDI-kaapelit tuotesivulle

Call Now Button